112

FEEDBACK. Fiind în căutarea unui loc de muncă în străinătate, O constănțeancă a luat o „țeapă” de 1.500 de euro de la o firmă din Brașov

  • article_253209_1.jpg
 

Din dorința disperată de a-și găsi un job bine plătit, mai ales peste hotare, mulți șomeri apelează la agențiile de recrutare a forței de muncă și semnează cu ochii închiși contracte pe care nu le citesc cu atenție, uneori plătind sume considerabile doar pentru niște promisiuni. Din păcate, sunt destui care, în loc de a fi angajați în companii străine, ajung reclamanți sau părți în procese, cu speranța că-și vor recupera avansurile bănești solicitate de agenții pentru… nimic.

Misiune neîndeplinită
„Misiunea noastră: atingerea succesului profesional într-o lume în permanentă schimbare, transparență, deplină legalitate, onestitate și responsabilitate socială, orientare spre nevoile clientului, comunicare. Prin înțelegerea contextului global, urmărim activ dezvoltarea și promovarea celor mai bune practici. Din dorința de a fi cât mai aproape de nevoile clienților noștri, dezvoltăm o relație bazată pe încredere și profesionalism”. Așa se autopromovează pe internet o companie de recrutare, selecție și plasare a forței de muncă din Brașov, cu mențiunea că este „acreditată de către Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și a Familiei, prin Inspectoratul Teritorial de Muncă”.
În practică, lucrurile stau cu totul altfel, mai ales la capitolul comunicare, în condițiile în care de luni bune nimeni de la firma de recrutare nu mai răspunde la telefoanele insistente ale oamenilor care au plătit sume considerabile pentru servicii de mediere.

Uite jobul, nu e jobul
În această situație se află și o femeie din Constanța, care a apelat cu un an în urmă la firma din Brașov, pentru a-i găsi un loc de muncă în străinătate. Pentru serviciile de mediere, valabile 12 luni, clienta a plătit nu mai puțin de 5.950 de lei, TVA-ul aferent, în total echivalentul a 1.500 de euro, plus o taxă de 260 de dolari. În septembrie 2009, aceasta a fost anunțată telefonic despre o ofertă pentru un post de cameristă la un hotel din Canada, cu un salariu de 2.000 de dolari lunar, timp de doi ani. Dar, de atunci nu s-a făcut nici un demers. Cum cei de la agenția de recrutare sunt de negăsit, după cum a sesizat în cele din urmă printr-o adresă către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brașov, femeia încearcă să-și recupereze banii.
Deși pare mai mult o ironie, în contractul de mediere, semnat de constănțeancă, este specificat: „În cazul în care jobul nu este ceea ce v-ați imaginat, nu vă panicați și nu părăsiți locul de muncă. Să pierdeți un loc de muncă este ușor, dar să găsiți unul nou este foarte dificil. Trebuie să ne sunați, pentru a vă sfătui, și să rămâneți cel puțin patru săptămâni la locul de muncă”.

Alte 14 companii sunt în culpă
Directorul CJPC Brașov, Ionel Spătaru, ne-a declarat că situația nu este inedită, alte 14 companii de recrutare cu activitate în municipiu fiind în atenția comisarilor, în urma sesizărilor din ultima lună: „Persoanele care apelează la astfel de companii nu au nici un control asupra activității de identificare a locurilor de muncă. Metoda este simplă. Se încasează taxele de la oameni, iar după expirarea termenului din contracte sunt înștiințați că nu s-a găsit nimic de lucru pentru ei, timp în care banii stau, probabil, blocați în bănci. După cum se specifică și în contracte, sumele le vor fi returnate, mai puțin comisioanele, în cazul prezentat aproximativ 500 de euro. Comisioane pentru ce? Nu se știe. Firma riscă o amendă de până la 20.000 de lei și întrerupera activității”.
Comisarii CJPC au luat deja legătura cu patronii societăților respective, majoritatea optând pentru soluționarea pe cale amiabilă, prin restituirea integrală a banilor încasați, în jur de 450 de lei de persoană.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button