Economic

1 iunie, de criză

  • logomytex.png
 

Chiar dacă mulți dintre părinți nu au avut foarte mulți bani la dispoziție pentru a le cumpăra un cadou copiilor lor, magazinele au fost destul de aglomerate, vânzările fiind sub cele din anii anteriori.

În acest an, ziua de 1 iunie s-a aflat, fără îndoială, sub semnul crizei. Magazinele de specialitate au avut clienți însă nu atât de mulți ca în anii precedenți și nu la fel de cheltuitori. „Jucăriile s-au vândut foarte bine, în această perioadă’’, ne-a spus una dintre vânzătoarele de la un magazin de cadouri pentru copii, precizându-ne că paleta de produse care se vând este mare pentru că fiecare copil preferă altceva. Deh, gustul nu se discută!
Un puzzle simplu pentru un copil de 5 ani costă 3 lei, o păpușă costă în jur de 60 de lei, în funcție de dimensiuni și de marcă, un hipopotam de pluș costă 25 de lei, un set de colorat și pictat costă 30 de lei, iar un joc „Nu te supăra frate’’, depășește 50 de lei. „Eu am trei fetițe și am decis să le cumpăr ceva cu prilejul acestei zile. Am alocat un buget de 150 de lei din care vreau să le cumpăr atât jucării, cât și ceva de îmbrăcat. Am văzut aici niște treninguri ieftine și m-am gândit că ar fi frumos să le iau. Deși nu mă dau banii afară din casă, cred că fetițele merită un cadou de 1 iunie. Copiii nu au nici o vină pentru ceea ce se întâmplă în țară’’, ne-a spus doamna Maria. Și bunicii au considerat că o zi specială cum a fost cea de ieri nu poate trece fără a  le oferi un cadou nepoților. Așa încât unii au reușit să le cumpere nepoțeilor câte ceva din pensia mică. „Am cumpărat nepotului meu o minge și o mașinuță. Nu este mult, dar contează foarte mult pentru mine că am putut să îi dăruiesc ceva’’, ne-a povestit și doamna Eleonora, în timp ce se pregătea să plătească la casă.
Pentru părinții cu pretenții mai mari magazinele clasice, dar mai ales cele online, au venit cu oferte greu de refuzat, desigur dacă erau bani la dispoziție. De pildă, o păpușă Hannah Montana, personaj la modă în rândul copiilor, costă 191 de lei, un minilaptop costă 271 de lei, o bucătărie și mașină de spălat în miniatură costă 1.249 de lei, iar un spital pentru păpuși costă peste 1.000 de lei.

Interesul pentru cărți, scăzut
Dacă pentru jucării și hăinute s-au mai găsit bani, părinții nu au alocat, în acest an, prea multe fonduri pentru cumpărarea de cărți. Marile librării din Brașov s-au pregătit cum se cuvine pentru a-i întâmpina pe micuți de la vitrine adaptate zilei de 1 iunie, până la muzică specială în care cântecele copilăriei au fost pe primul plan.
Cu toate acestea, prea puțini părinți s-au oprit să răsfoiască minunatele cărți și să cumpere. La o simplă plimbare prin librării am constatat că deși titlurile sunt numeroase față de alți ani și te îmbie să le cumperi, prea puțini au făcut-o. Ici-colo câte un client, deși prețurile cărților pentru copii sunt în mare parte accesibile. „Am cumpărat un set de cărți de colorat și de enciclopedii. Cred că este darul cel mai frumos pe care îl puteam face pentru copilul meu”, ne-a spus domnul Constantin. De exemplu, o carte de colorat „Greuceanu’” costă 7 lei, iar o enciclopedie de tipul „Descoperim marea” costă peste 25 de lei.
Una peste alta, părinții au încercat fiecare după posiblitățile financiare să nu îi priveze pe copii de bucuriile zilei de 1 iunie, au strâns din dinți și au cumpărat măcar un cadou simbolic.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button