112

105 cazuri de evaziune depistate de Garda Financiară Brașov în 2009

Astfel, prejudiciul la bugetul statului a fost estimat la peste 205 miliarde de lei vechi

  • logomytex.png
 

În anul precedent, Garda Financiară (GF) Brașov a sesizat Parchetul Judecătoriei în 105 cazuri de evaziune fiscală pentru un prejudiciu total la bugetul statului estimat la peste 205 miliarde de lei vechi. Nu mai puțin de un milion de țigarete de contrabandă au fost confiscate de comisari, bunuri în valoare de 370 de milioane de lei vechi, precum și sume de bani nejustificate, care au totalizat 22 de miliarde de lei vechi. Garda a suspendat în 2009 activitatea a 159 de agenți economici ce se ocupau în mod ilegal de comerțul cu amănuntul sau prestări de servicii, fiind monitorizate și 323 de societăți care desfășoară activități cu produse accizabile sau achiziții intracomunitare. Împreună cu alte organe ale Ministerului de Finanțe, GF Brașov a participat la încasarea a peste 1.000 de miliarde de lei vechi, reprezentând arierate ale firmelor. Tot în anul recent încheiat, comisarii brașoveni au dat 1.678 de sancțiuni contravenționale, amenzile totalizând 36 de miliarde de lei vechi, din care s-au încasat în timpul controalelor 23,3 miliarde de lei.
În opinia directorului coordonator adjunct al GF Brașov, Florin Păunescu, „la nivelul lui 2009 putem spune că s-a înregistrat o creștere a infracționalității legate de evaziunea fiscală cu aproximativ 12% față de anul precedent”.

Competențe sporite
Pentru acest an, Garda brașoveană își propune să intensifice cu minim 20% activitățile de identificare a evaziunii fiscale, mai ales în domeniile circulației și desfacerii de produse accizabile, turism și construcții. În atenția comisarilor se vor afla și persoanele juridice care se ocupă de comerțul cu amănuntul, dar și cele prestatoare de servicii, care au obligația, prin lege, să dețină și să uzeze de casele de marcat.
În privința recentei intrări în vigoare a HG 1.324/2009, privind organizarea și funcționarea Gărzii Financiare, reprezentantul GF Brașov consideră că este benefică atribuirea de noi competențe acestei instituții. „Dacă procedurile erau mai «stufoase», prin noile reglementări se vor rezolva mult mai rapid aceste cazuri. Spre exemplu, în momentul în care cercetam un dosar, noi puteam doar evalua prejudiciile aduse prin evaziune, iar pentru stabilirea exactă a lor trebuia să solicităm acest lucru celor de la Finanțe. Un alt lucru bun este că de acum putem dispune luarea de măsuri asiguratorii ori de câte ori există pericolul ca debitorul să se sustragă de la urmărire sau să-și ascundă ori să își risipească averea. De asemenea, Garda Financiară poate efectua, în exercitarea controlului operativ și inopinat, monitorizări și verificări necesare prevenirii, descoperirii și combaterii faptelor de evaziune fiscală. Foarte important este și amendamentul prin care vom lucra direct cu procurorii, care ne pot solicita să efectuăm constatări și să întocmim procese verbale, prin care se poate evalua prejudiciul aferent operațiunilor verificate. Aceste acte procedurale pot constitui probe în fața instanței, așadar se renunță la vechile proceduri, prin care noi trebuia să înaintăm dosarul la Procuratură, de unde era trimis pentru cercetări la Poliție. În mod cert se vor putea soluționa dosarele cu mult mai multă operativitate”, a comentat Păunescu.     (M.T.)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare