Expres

Cumpărături de Black Friday – în ce condiţii termenul de returnare a produsului se prelungeşte cu 12 luni

 

Deoarece se apropie cu paşi repezi Black Friday 2016, iar vânzările online iau avânt, ocazie cu care unii comercianţi aplică reduceri false, iar alţii încearcă să scape de produsele nevândute în restul anului, comisarii Protecţiei Consumatorilor au venit cu o serie de sfaturi pentru clienţi.

Anul acesta, în România, Black Friday are loc pe 18 noiembrie (şi în weekendul care urmează acestei vineri), dar unele magazine au anunţat deja că vor avea reduceri în perioada 13-19 noiembrie sau 14-20 noiembrie, cum s-a întâmplat şi în anii anteriori.

Dată fiind „avalanşa” de oferte, cumpărătorii sunt sfătuiţi să fie atenţi la preţurile dinainte de Vinerea Neagră, pentru a le putea compara cu cele din timpul campaniei, pentru a se asigura că există cu adevărat scăderi de preţuri.
Preţul redus trebuie să fie inferior preţului de referinţă. Preţul de referinţă reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus”, este regula de bază a vânzărilor cu preţ redus, alături de cea care prevede ca vânzătorul să raporteze preţul redus la preţul de referinţă în acelaşi spaţiu de vânzare (de exemplu, să pună ambele preţuri şi să-l taie pe cel vechi).
Comisarii Protecţiei Consumatorilor le recomandă clienţilor şi să citească toate caracteristicile produsului şi să-l verifice înainte de a-l cumpăra, pentru a se asigura că într-adevăr corespunde cu dorinţele şi nevoile lor.

Cumpărăturile online

„Înainte de a face cumpărături pe Internet, verificaţi website-ul comerciantului” – astfel sună un alt sfat. Pe site-ul respectiv trebuie să se regăsească informaţii privind datele de identificare, caracteristicile esenţiale ale produsului, preţul cu toate taxele incluse, cheltuielile de livrare (dacă este cazul), modalităţile de plată, perioada de valabilitate a ofertei etc..
„Verificaţi stocul existent; verificaţi preţul afişat pe site şi dacă acesta este integral (conţine sau nu TVA). Verificaţi dacă preţul include şi costul de livrare. Consumatorul poate contacta comerciantul prin telefon pentru a cere informaţii suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vânzare sau a condiţiilor de livrare; modul în care răspunde la aceste întrebări le poate oferi consumatorilor indicii asupra seriozităţii vânzătorului”, au punctat reprezentanţii ANPC.

Termen de 14 zile pentru returnare, cu o excepţie în favoarea clienţilor

Potrivit legislaţiei, consumatorul are dreptul să returneze produsul comandat pe internet în termen de 14 zile de la primirea acestuia, dacă nu este mulţumit de el şi nu trebuie să invoce vreun motiv.
„În cazul returnării produsului, consumatorul îşi poate primi suma de la comerciant în termen de 14 zile de la primirea produsului.
Profesionistul rambursează toate sumele pe care le-a primit drept plată din partea consumatorului, inclusiv, după caz, costurile livrării, fără întârziere nejustificată şi, în orice caz, nu mai târziu de 14 zile de la data la care este informat de decizia de retragere din contract a consumatorului. Rambursarea se face folosind aceleaşi modalităţi de plată ca şi cele folosite de consumator pentru tranzacţia iniţială, cu excepţia cazului în care consumatorul a fost de acord cu o altă modalitate de plată şi cu condiţia de a nu cădea în sarcina consumatorului plata de comisioane în urma rambursării”, au precizat reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor.
Potrivit acestora, consumatorii trebuie să citească atent termenii şi condiţiile în care funcţionează magazinul online, deoarece termenul de 14 zile se poate prelungi cu încă 12 luni, în cazul în care comerciantul nu a menţionat în format expres despre existenţa dreptului de returnare a produselor.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button