Editorial

Curat coincidenta!

  • logomytex.png
 

Citeam deunazi o sumara analiza a asa-zisei „revolutii portocalii” din Ucraina si am fost realmente frapat de similitudinile cu oranjada noastra. La un an de la entuziasmul popular care l-a propulsat pe Viktor Iuscenko in fruntea Ucrainei, populatia este dominata de confuzie si dezamagire. Multa lume considera ca „pana la urma, noii conducatori s-au purtat la fel ca vechii conducatori”, pentru a-l cita pe un om de afaceri care a raspuns fara sa stea pe ganduri, anul trecut, apelului lansat de Iuscenko de a iesi in strada si a manifesta in Kiev impotriva fraudei electorale a contracandidatului sau. Potrivit unui sondaj dat publicitatii acum cateva zile, 57% dintre ucrainieni considera ca actuala putere nu si-a respectat nici una din promisiunile electorale si acuza faptul ca guvernarea portocalie n-a insemnat decat un sir de scandaluri. Printre acestea s-a numarat cel declansat de Iuscenko atunci cand i-a catalogat drept „vanduti” pe ziaristii care au scris despre banii tocati cu nonsalanta de fiul sau si despre alte extravagante ale acestuia. Alt scandal a fost ocazionat de demisia unui important consilier prezidential, care a acuzat de coruptie mai multi apropiati ai lui Iuscenko. Intre presedinte si premier – care se prezentasera uniti pe vecie in fata alegatorilor si decretasera alianta lor drept singura sansa de democratizare a Ucrainei – s-a produs un alt scandal, unul monstru, soldat cu o ruptura care a stupefiat electoratul. In cele din urma, dupa schimburi de vorbe grele, presedintele a demis-o pe d-na premier, acuzandu-o de legaturi cu grupuri de interese. Nici el n-a ramas, insa, cu fata curata, nu doar la propriu, ci si la figurat: a fost acuzat de opozitie ca a incalcat legea electorala, fiind finantat de un miliardar rus; acesta a confirmat ca a dat 21 de milioane de dolari, insa pentru „sustinerea structurilor societatii civile” din Ucraina, de a carei grija nu mai putea sa doarma. Eh, mai stim si noi cum e cu structurile astea civile… Insa cel mai mare repros pe care i-l fac lui Iuscenko aceia care l-au votat este ca a facut un targ cu adversarii sai politici, semnand cu ei un memorandum prin care le-a garantat imunitatea consilierilor locali din fostul partid de guvernamant. In rest…
In rest, pe primele zece luni ale acestui an cresterea economica a fost in Ucraina de vreo sase ori mai mica decat in aceeasi perioada din 2005, investitiile straine au scazut cu aproximativ 15%, investitorii fiind speriati de instabilitatea legislativa si de amenintarile ca vor fi revizuite toate dosarele de privatizare dinaintea „revolutiei portocalii”, iar oamenii traiesc la fel sau chiar mai prost.
Pai, vorba unei vechi reclame, cam asta avem si aici, in Romania! Lovituri sub centura, scandaluri dupa scandaluri, razboi presedinte-premier, dupa amorul pe care si-l declarasera in campania electorala, investitori alungati de instabilitate legislativa si de politicieni care vorbesc fara sa gandeasca, populatie careia i s-a promis ca va trai bine si constata acum ca realitatea e cu totul alta… Chiar si rezultatele ultimului sondaj de opinie indica, la fel ca in Ucraina, confuzie si dezamagire in randul romanilor.
Cam multe asemanari, nu credeti? Prea multe, in orice caz, pentru a nu pune o intrebare nevinovata: cele doua oranjade n-or fi avut aceiasi producatori, regizori si scenaristi?


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare