Economic

Mare atentie – Crescatorii de animale de lapte trebuie sa incheie contracte ferme cu procesatorii

  • logomytex.png
 

Altfel, ei risca sa fie sicanati si implicit sa primeasca preturi reduse pentru productiile livrate
De curand, Guvernul, prin intermediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), a pus la dispozitia asociatiilor crescatorilor de animale de lapte si crescatorilor individuali un buget in valoare de 100 de milioane de lei noi pentru ca acestia sa-si poata cumpara dotari si instalatii de muls si de racire a laptelui platind numai 40%, inclusiv TVA, din pretul de vanzare. Motivul? In perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, statul doreste sa puna bazele unei zootehnii sanatoase si bine organizate, astfel incat, cota de lapte pe care UE ne-o pune la dispozitie, 3 milioane de tone de lapte materie prima, sa poata fi obtinuta in conditii de igiena si calitate similare cu cele din occident. Toate bune pana in acest punct, insa cei care doresc sa apeleze la ajutorul statului pentru a obtine si livra lapte de foarte buna calitate procesatorilor trebuie fie foarte atenti la urmatorul aspect. Potrivit unui reprezentant al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADER) Brasov, „inainte de a cumpara dotari, instalatii muls sau tancuri de racire, crescatorii de animale ar trebui sa discute cu procesatorul cu care a incheiat contractul de livrare a materiei prime despre tipul utilajelor pe care acesta le accepta. Asta pentru ca, dupa ce face o investitie importanta o asociatie s-ar putea trezi ca procesatorul, pentru a-i plati un pret mic pentru laptele cumparat, l-ar putea sicana. Daca nu se sta de vorba cu fabricantul in prealabil, acesta poate spune «Domnule, mie nu-mi plac utilajele cu care mulgi laptele si nici tancul de racire”. Atunci, cel in cauza poate fi manevrat in orice mod. Iar cel mai simplu mod este oferindu-i un pret redus pe lapte”.

„Calitatea trebuie platita”
Sursa citata a adaugat ca nu numai crescatorii de animale trebuie sa fie constienti de importanta instalatiilor de muls si a tancurilor de racire care ii pot ii ajuta sa obtina si sa livreze lapte de calitate, dar si procesatorii. „In cazul in care o asociatie face investitii si furnizeaza lapte in conformitate cu standardele europene, procesatorul va fi obligat sa plateasca un pret bun. Nu va mai merge cu jumatati de masura. Calitatea va trebui platita cum se cuvine”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare