Expres

Muzică latino-americană în biserică fortificată

Muzică latino-americană în biserică fortificată. Aproape 2.000 de spectatori și 90 de artiști au participat la cele șapte evenimente care au avut loc în lunile iunie și iulie, în cadrul Festivalului Musica Barcensis, ediția 2023. Agenda de festival propune, în duminicile lunii august, întâlniri muzicale cu artiști locali, naționali sau internaționali, în cetăți și biserici evanghelice fortificate ale Brașovului și Țării Bârsei: Hălchiu, Feldioara, Hărman, Sf. Martin și Codlea. Vor fi două concerte în exterior și trei la interior, menite să surprindă melomanii, ca o celebrare a bucuriei de a fi împreună, în acordurile muzicii.
Publicul este invitat să asculte un duet de chitare, un dialog muzical de clavecin și vioară, un concert electrizant de tineri suflători, precum și un cvartet baroc și de coarde.


Duo de chitare

Muzică latino-americană în biserică fortificată. Astăzi, de la ora 17.00, recitalul instrumental din Biserica Fortificată Hălchiu va fi susținut de Duo de chitare alcătuit din soții Olivia Iancu și Claudiu Lobonț, doi talentați artiști recunoscuți pe plan național ce ne vor prezenta un program atractiv, „Chitarele bine temperate: impresii latino-americane” – dedicat ritmului, festivului și extravaganțelor latino-americane, cu piese din repertoriul unor compozitori precum Piazzola, Castelnuovo-Tedesco, Ponce, Rodrigo etc.
În 13 august, în Cetatea Feldioara, în aer liber, avem prilejul să îl reîntâlnim pe flautistul Matei Ioachimescu, artist internațional, căruia i se va alătura The Romanian Flute Ensemble, un ansamblu de tineri suflători timișoreni, care se face deja remarcat la festivaluri internaționale și care debutează în festivalul de anul acesta, într-o formulă instrumentală inedită: o mini orchestră formată din toată familia de flaute moderne – de la flautul bas la piculină, aflată într-un periplu muzical național, sub egida „InSuflu”. Publicul prezent va avea privilegiul de a asculta în primă audiție lucrările compuse special pentru acest turneu, de compozitori contemporani de primă mărime din generația tânără, precum Gabriel Mălăncioiu, Ciprian Pop, George Păiș și Alin Chelărescu.

Se încheie în septembrie

Revine în festival, în 20 august, în curtea Bisericii Fortificate Hărman, ansamblul baroc Flauto Dolce, cu un program tematic colorat, sub egida „Bazinul carpatic multicultural în perioada Barocă” și compoziții mai puțin cunoscute ale patrimoniului muzical național, din manuscrise săsești, maghiare, armenești, românești și evreiești.
În 27 august, în biserica Sf. Martin, de pe Dealul Cetății din Brașov, vom asista la un recital surprinzător de clavecin și vioară, care îi aduce în prim-plan pe Cipriana Smărăndescu la clavecin și pe violonistul Mircea Grigore Lazăr.
Festivalul se încheie în Biserica Fortificată din Codlea, în prima duminică din septembrie, avându-i alături pe membri ansamblului baroc Fonte di Gioia și organistul Klaus Dieter Untch, un melanj sonor de viori, clavecin, viola da gamba și orgă, ce ne va purta prin muzica lui J.S.Bach, D.Buxtehude, J.F.Dandrieu, A.Scarlatti și J.L.Krebs.

Intrarea este liberă

Muzică latino-americană în biserică fortificată. Festivalul Musica Barcensis este în fiecare an un prilej de a descoperi bisericile fortificate din jurul Brașovului, monumente de o valoare culturală deosebită, încărcate de istorie. Muzica, decorul gotic sau clasicist se îmbină armonios și devin un tot unitar.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, cu respectarea normelor în vigoare.
Proiect finanțat de Consiliul Județean Brașov. Organizatori: Fundația Forum ARTE, Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Brașov, Bisericile Evanghelice C.A. din: Bartolomeu, Cristian, Bod, Vulcan, Ghimbav, Prejmer, Hălchiu, Hărman, Sf. Martin, Codlea
Parteneri: Consiliul Județean Brașov, Primăria Comunei Feldioara, Primăria Municipiului Codlea, Colegiul Național „Andrei Șaguna”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button