Editorial

Placebo provoaca modificari ale activitatii creierului uman

  • logomytex.png
 

Efectele administrarii unei substante inactive farmaceutic bolnavilor se cunosc de mult timp. Dar faptul ca aceasta actiune este legata de modificari fizice reale petrecute in creierul nostru este o noutate. El a fost dovedit de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Michigan, condusa de dr. Jon-Kar Zubieta.
Din studiile efectuate de ei si publicate in „Journal of Neuroscience”, rezulta ca, atunci cand o persoana ia un placebo, acest lucru provoaca o crestere a secretiei unui mijloc natural de anesteziere a organismului: a endorfinelor.
La experimentul care a dus la aceasta concluzie au participat 14 barbati tineri. Lor li s-a injectat in mandibula o solutie diluata sarata, care le-a produs, bineinteles, durere. Apoi li s-a administrat un medicament menit sa o calmeze, care era de fapt placebo. Noua dintre barbati au marturisit ca durerea s-a redus, dar a crescut toleranta la doza de apa sarata. Cu ajutorul tomografului computerizat s-a observat in acest timp la nivelul creierului lor o secretie mai mare decat de obicei a endorfinelor si o crestere a activitatii zonelor responsabile de lupta cu durerea.
Aceasta nu este prima cercetare de acest tip, insa ea confirma rezultatele anterioare. Atunci cand in timpul unuia dintre experimente au fost adaugate in placebo substante care sa blocheze secretia endorfinelor, administrarea lui nu a mai adus rezultatele scontate.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare