Politic

Scandal – 70 de firme de pe platforma Tractorul UTB vor ramane fara utilitati

  • logomytex.png
 

Reprezentantii celor 70 de firme care activeaza pe platforma Tractorul UTB si care au contracte pentru furnizarea de utilitati cu societatea-mama s-au reunit ieri pentru a stabili cum vor actiona in conditiile in care conducerea uzinei intentioneaza sa le rezilieze contractele. Reamintim ca pe 4 noiembrie directorul Tractorul UTB, Titu Serban, a transmis o notificare catre reprezentantii acestor firme in care erau anuntati ca in termen de 30 de zile contractele vor fi reziliate. Adresa a fost reinnoita ieri, ea urmand unui document prin care societatile erau informate ca investitorul indian de la Mahindra&Mahindra, cu care se deruleaza in prezent negocieri pentru privatizarea uzinei, nu este interesat sa ofere servicii intermediare pentru utilitati.
Situatia firmelor este legata de soarta uzinei, deoarece sistemul de furnizare a utilitatilor este perfect integrat, ceea ce face aproape imposibila separarea societatilor de la retea. In sala s-a aflat directorul firmei ICCO Electric SRL, Calin Costan, care a participat la realizarea retelei de utilitati, care a explicat participantilor ca varianta tehnica a fost gandita ca parte integranta a sistemului national energetic si de distributie de gaz. Revoltati de situatia creata si de perioada extrem de scurta pusa la dispozitie pentru a gasi o alternativa (termen care s-ar putea scurta daca Distrigaz sau Electrica ar decide sistarea serviciilor din cauza datoriilor acumulate de Tractorul UTB), oamenii de afaceri au decis sa se adreseze printr-un memoriu premierului, conducerii AVAS, Prefecturii, factorilor de decizie ai Tractorul UTB, Electrica si Distrigaz pentru a gasi o solutie pentru rezolvarea acestei situatii.

„Ne-am saturat sa primim tot felul de tepe!”
„Ne-am saturat sa primim tot felul de tepe de la stat. In acest mod ni se incalca drepturile constitutionale, mai ales ca noi am platit toate darile si suntem la zi cu plata utilitatilor. In plus, trebuie sa se tina seama de numarul nostru de angajati, care il depaseste net pe cel al salariatilor UTB Tractorul”, aprecizat reprezentatul MUM UTB SA, Emil Nita.
Investitorii au atras atentia si ca actiunile conducerii Tractorul UTB aduc mari prejudicii imaginii Romaniei peste hotare, mai ales ca firmele lor au contracte cu parteneri straini si risca sa le piarda.
„Noi am facut pe platforma investitii de peste 1,5 milioane de euro, iar acum partenerii nostri din Franta au ajuns sa desfasoare sedinte de criza in care se ia in considerare posibilitatea retragerii de pe piata romaneasca”, a precizat si reprezentantul SC Alsa Invest SA.
In urma dezbaterilor s-a stabilit ca in memoriul ce va fi adresat premierului sa fie solicitat ca sectia energetica a uzinei, care se ocupa cu furnizarea utilitatilor, sa fie separata si transformata intr-o societate comerciala independenta, care sa aiba ca actionari toate firmele deservite, inclusiv Tractorul UTB. De asemenea, participantii au solicitat ca memoriul transmis catre conducerea uzinei sa aiba o forma distincta, mult mai transanta, in care sa li se reaminteasca faptul ca o notificare este un act juridic, care implica si o serie de consecinte juridice.
„Trebuie sa se arate clar ca noi suntem la randul nostru proprietari, fiind inscrisi in extrasele CF si ca prin urmare detinem o cota parte din retelele de distributie. In plus, trebuie sa se arate cine va plati eventualele pierderi si care sunt termenele de rezolvare a situatiei”, a solicitat unul dintre participanti.
Reprezentantul Tractorul UTB, directorul Ioan Bucur, cel care raspunde de functionarea sectiei energetice, a precizat ca executivul uzinei este de acord cu crearea noii societati, aceasta fiind singura solutie pentru detensionarea situatiei.

„Sa faca investitii!”
Referindu-se la situatia firmelor particulare care isi desfasoara activitatea pe platforma Tractorul UTB, directorul general al societatii, Titu Serban, ne-a declarat: „Noi am incheiat niste contracte ferme cu aceste societati. Potrivit unei clauze, in cazul in care nu le mai putem asigura furnizarea utilitatilor, trebuie sa le notificam acest lucru cu 30 de zile inainte de sistarea energiei electrice si a gazului metan. Din punctul nostru de vedere, contractul este respectat. Firmele in cauza trebuie sa-si ia masuri de siguranta pentru a putea functiona si dupa ce oprim furnizarea utilitatilor. Sa faca investitii si sa-si monteze contoare separate!”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button